«Η ζωή είναι το σχολείο μου. Προσπαθώ να αριστεύσω, ακολουθώντας το δρόμο της τιμής» Άμος Άλκοτ
Για μένα...
Γιωτοπούλου Γ. Θεοχαρούλα, Ιστορικός-Φιλόλογος, MSc
Γιωτοπούλου Γ. Αντιγόνη, Ιστορικός-Φιλόλογος, MSc
Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013
Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013
Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013
“Οι άνθρωποι μας συμπεριφέρονται όπως τους αφήνουμε να μας συμπεριφερθούν”!
“Οι άνθρωποι μας συμπεριφέρονται όπως τους αφήνουμε να μας συμπεριφερθούν”, μου λέει πάντα ένας φίλος..και όσο το σκέφτομαι συνειδητοποιώ πόσο δίκιο έχει! Πόσες φορές διαμαρτυρόμαστε, στεναχωριόμαστε, προβληματιζόμαστε για μια συμπεριφορά του φίλου/ης μας, ενός συγγενή μας, ενός συνεργάτη μας που δεν μας αρέσει; Σίγουρα είναι κάτι που έχει συμβεί σε όλους. Αμέσως μας προβληματίζει το γιατί να μας συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο κάποιος. Βέβαια, συνήθως, ο τελευταίος υπεύθυνος που περνάει από το μυαλό μας γι' αυτήν τη συμπεριφορά είναι ο εαυτός μας. “Μα, καλά, εγώ τι φταίω να μου συμπεριφέρεται έτσι;” ή “είναι άδικο να μου μιλάει έτσι!” σκέφτονται και αναρωτιούνται πολλοί. Κι όμως, συνήθως, εμείς οι ίδιοι φταίμε. Εμείς οι ίδιοι δίνουμε το δικαίωμα. Εμείς οι ίδιοι αφήνουμε το περιθώριο. Εμείς το επιτρέπουμε.
Εκ πρώτης όψεως, μπορεί να μην καταλάβουμε γιατί μπορεί να φταίμε...όμως, καλό θα ήταν να πάρουμε λίγο χρόνο για να παρατηρήσουμε, εκτός από τη συμπεριφορά των άλλων και τη δική μας! Μήπως είναι, τελικά, στο χέρι μας να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο μας συμπεριφέρονται οι άνθρωποι γύρω μας;;
http://posiliving.gr/suberifora-anthrwpwn/#more-7163
Σαν σήμερα, 15 Ιανουαρίου...
Γεγονότα
588 π.Χ: Ο Ναβουχοδονόσορ ξεκινά την πολιορκία της Ιερουσαλήμ. Θα την καταλάβει στις 18 Ιουλίου 586 π.Χ. και θα την καταστρέψει.
1820: Ο Ιωάννης Καποδίστριας, εκτιμώντας ότι μπορεί να προσφέρει περισσότερα στον Αγώνα από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών του Τσάρου και αμφιβάλλοντας για τις δυνατότητες της Φιλικής Εταιρείας, δεν αποδέχεται την πρόταση του Εμμανουήλ Ξάνθου να αναλάβει την ηγεσία της τελευταίας.
1822: Η Αϊτή αναγνωρίζει πρώτη στον κόσμο την Επαναστατική Κυβέρνηση της Ελλάδας.
1892: Ο Τζέιμς Νάισμιθ δημοσιεύει τους πρώτους κανόνες του μπάσκετ σε άρθρο του στην εφημερίδα Triangle της Μασαχουσέτης.
Γεννήσεις
1622: Ζαν Μπατίστ Ποκελέν, γνωστότερος ως Μολιέρος, Γάλλος συγγραφέας (Δον Ζουάν, Ο κατά φαντασία ασθενής, Ταρτούφος, Αρχοντοχωριάτης).
1906: Αριστοτέλης Ωνάσης, έλληνας μεγιστάνας.
Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013
Εις την Πόλιν....
Κωνσταντινούπολη-
Βασιλεύουσα-
Επτάλοφος
(το σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης...)
Ιστορική, μοντέρνα, παραδοσιακή...
Άλλωστε, αυτό είναι που την κάνει γοητευτική: ο μοναδικός τρόπος που συνδυάζει τα ευρωπαϊκά με τα ασιατικά στοιχεία. Ατμοσφαιρική από τη μία, με ένα μυστηριώδες πέπλο Ιστορίας, ακουσμάτων και γεύσεων, αλλά με σύγχρονο χαρακτήρα που εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς από την άλλη.
Η Κωνσταντινούπολη, επί αιώνες, προσέλκυε την προσοχή και το ενδιαφέρον όλων των λαών που κυριάρχησαν στα εδάφη της Ανατολίας. Στο πρώτο ήμισυ του 4ου αιώνα ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Μέγας Κωνσταντίνος την ανακήρυξε πρωτεύουσα των ανατολικών επαρχιών της αυτοκρατορίας και την ονόμασε Κωνσταντινούπολη.
Η Κωνσταντινούπολη είναι μία από τις ομορφότερες πόλεις όχι μόνο της Τουρκίας, αλλά και του κόσμου. Γεωγραφικά είναι ιδιαίτερη γιατί είναι κτισμένη πάνω σε δύο ηπείρους, την Ευρώπη και την Ασία, ιστορικά γιατί αποτέλεσε πρωτεύουσα δύο αυτοκρατοριών της Ρωμαϊκής και της Βυζαντινής. Σήμερα, η Κωνσταντινούπολη θεωρείται από τις πιο μεγάλες μητροπόλεις πολιτισμού, τέχνης, ιστορίας και εμπορίου.
Η Κωνσταντινούπολη είναι μία από τις ομορφότερες πόλεις όχι μόνο της Τουρκίας, αλλά και του κόσμου. Γεωγραφικά είναι ιδιαίτερη γιατί είναι κτισμένη πάνω σε δύο ηπείρους, την Ευρώπη και την Ασία, ιστορικά γιατί αποτέλεσε πρωτεύουσα δύο αυτοκρατοριών της Ρωμαϊκής και της Βυζαντινής. Σήμερα, η Κωνσταντινούπολη θεωρείται από τις πιο μεγάλες μητροπόλεις πολιτισμού, τέχνης, ιστορίας και εμπορίου.
Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013
Σαν σήμερα, 11 Ιανουαρίου...
Γεγονότα
532: Ξεσπά στην Κωνσταντινούπολη η Στάση του Νίκα. Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός θα την πνίξει στο αίμα, με 30.000 νεκρούς.
976: Ο Βασίλειος Β' ο Βουλγαροκτόνος αναγορεύεται αυτοκράτορας του Βυζαντίου σε ηλικία 18 ετών, με συναυτοκράτορα τον αδερφό του Κωνσταντίνο Η'. Ο Βασίλειος, με συναυτοκράτορα τον αδερφό του, θα παραμείνει στο θρόνο ως τις 15 Δεκεμβρίου 1025.
1801: Με εντολή του Αλή Πασά, η κυρά Φροσύνη κι άλλες 17 Γιαννιώτισσες ρίχνονται στη Λίμνη των Ιωαννίνων και πνίγονται.
1916: Στην εναρκτήρια συνεδρίαση της νέας Βουλής των Ελλήνων που προήλθε από τις εκλογές της 6ης Δεκεμβρίου 1915, συμμετέχουν και οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι βουλευτές της Βορείου Ηπείρου, οι οποίοι γίνονται δεκτοί με επευφημίες από ολόκληρη την εθνική αντιπροσωπεία.
Γεννήσεις
347: Θεοδόσιος ο Μέγας, ο τελευταίος αυτοκράτορας της ενιαίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
1910: Νίκος Καββαδίας, ναυτικός και λογοτέχνης.
1910: Νίκος Καββαδίας, ναυτικός και λογοτέχνης.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)